Kinder Kunst Salon

- KIKUS - 

Trans-For-Men 8 (Fibonacci), Alicja Kwade, 2018

Every child is an artist, the problem is how to remain an artist once we grow up

- Pablo picasso

De kinder Kunst Salon (KIKUS) neemt kinderen mee in de spannende wereld van kunst. Het uitgangspunt hierbij is dat kinderen van nature creatief en nieuwsgierig zijn. KIKUS is opgebouwd uit drie delen: kunst bekijken, kunst bespreken en kunst beoefenen. Een bepaalde kunstenaar of stijl dient als thema. Het bekijken en bespreken vindt plaats in het ‘museum’ deel. In het ‘atelier’ deel gaan kinderen lekker zelf aan de slag. Bezig zijn met kunst aan de hand van drie pijlers bekijken, bespreken, beoefenen bevordert de ontwikkeling van een kind op diverse manieren. Voorbeelden van vaardigheden die gestimuleerd worden zijn: observatievermogen, kennis en begrip van de wereld om je heen, beeldtaal en woordenschat, creativiteit, zelfvertrouwen en oplossend vermogen. Voor kinderen die ziek zijn kunnen kunstactiviteiten daarnaast nog andere waardevolle effecten hebben zoals afleiding, ontspanning en mogelijkheid tot expressie. Daarbij zijn kinderen trots op hetgeen ze gedaan en gemaakt hebben. Ze nemen het werkje mee naar de afdeling waar het weer aanleiding kan geven tot een leuk gesprek.  Als ze hun  kunstwerk zien of erover vertellen geeft het ook na afloop nog een fijn gevoel. 

KIKUS & Parijs 

In 2019 woonde Daphne met haar gezin in Parijs. Een jaar lang de tijd om zich onder te dompelen in de kunsten. In deze inspirerende omgeving kon ze haar plan voor de Kinder Kunst Salon ontwikkelen. Hoewel de kinderen nog klein waren hebben ze alle musea gezien en gingen ze ook thuis steeds meer kunst activiteiten ondernemen. Ze stond versteld van wat kinderen op jonge leeftijd al kunnen en hoe veel plezier ze hadden. Met een berg ervaring en inspiratie kwamen ze terug naar Nederland.

KIKUS & Werkje van de Week

In 2020 kregen we te maken met de corona pandemie en lockdowns. De plannen voor de Kinder Kunst Salon moesten worden bijgesteld naar activiteiten binnenshuis en zonder gasten.  Om verschillende concepten en onderwerpen te onderzoeken deed Daphne het 'Werkje van de Week'. Samen met de kinderen koos ze afwisselende kunstwerken uit. Het werk stond een week ingelijsd op tafel. Ze keken er naar, spraken er over en maakten zelf een werkje geinspireerd op het onderwep, de techniek, de vorm of de kleur. Zo werkte ze spelenderwijs concepten uit die terug komen in KIKUS. 

KIKUS & Kinder Ziekenhuis

In 2021 was de weg vrij voor de Kinder Kunst Salon om uit de huiselijke sfeer te treden. Met regelmaat organiseren we een KIKUS in het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis voor klinische en poliklinische patienten. Kindertheater 'de hoge hoed' wordt omgetoverd tot museum en atelier in een specifiek thema. Ook in het ziekenhuis volgen we de KIKUS opzet van bekijken, bespreken en beoefenen

KIKUS & Child Health Event

Ter ere van de samenwerking tussen het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie werd er een feestdag georganiseerd in beide ziekenhuizen: het Child Health Event. Onder het mom van 'wat breng jij over de brug' werd de samenwerking tussen beide ziekenhuizen gevierd. Voor de kinderen was er die dag een KIKUS die mooi aansloot bij het thema met de brug van Monet. Er werden ware impressionistische meesterwerkjes gemaakt!

Kroost Kinder Kunst Salon

De studiedag van gastouderbureau kroostopvang in april vond plaats op hele mooie locatie in Noordwijk. Twee workshops verzorgde Stichting Kunst Salon voor enthousiaste gastouders over kunst en kinderen. Een workshop “Kinder Kunst Salon” waarin we eerst van A naar B gingen: een theoretisch deel over de vaardigheden die kinderen ontwikkelen door naar kunst te kijken, kunst te bespreken en kunst te maken. Vervolgens stond via de verbeelding het hele alfabet (spreekwoordelijk) tot onze beschikking. Hoe pak je dat aan in de praktijk, zelfs als de kinderen nog heel klein zijn. Hopelijk is iedereen geïnspireerd geraakt om kunst een vaste plek te geven in het pedagogische werkplan bij alle gezinnen thuis. 


Evaluatie:

' Ik vond het een hele leerzame cursus. Het verschafte weer nieuwe invalshoeken waardoor ik weer enthousiast werd over kunst met kinderen.'

' Ik vond de training heel inspirerend.'

' Ik vond het een hele leuke training en erg leerzaam.'


Workshop Kunst & Kids

Voor gastouderbureau Kinderopvang Thuis verzorgden we een aantal keer een workshop 'Kunst & Kids'. Hierin komt aan bod wat kinderen leren van verschillende kunstgerelateerde activiteiten. Welke vaardigheden ontwikkelen kinderen door kunst te bekijken, kunst te bespreken en door lekker zelf te schilderen. Vanuit theoretische achtergrond komen we bij een praktisch deel met veel voorbeelden en inspiratie voor thuis of op het werk als gastouder.


Kunst & Kids


Theorie en praktijk komen samen. Met een introductie aan de hand van het verhaal van een heel creatief jongetje, Wassily.