Moeder Kunst Salon

- MOEKUS - 

Verlies Verbeeld

Expostie ter gelegenheid van de Baby Loss Awareness Week


Liefde, dankbaarheid, hoop, trots, verdriet, angst, schuldgevoel. Waar woorden tekort schieten, kan kunst voor je zorgen.

Marc Mulders, Pauwtje voor Stichting Kunst Salon, 2023

If I could say it in words, there would be no reason to paint

- Edward Hopper

Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte is enorm ingrijpend. De rouwverwerking is complex omdat vaak veel verschillende emoties een rol spelen zoals verdriet, woede, schuldgevoel, onzekerheid, angst en eenzaamheid. Ervaringen waar woorden tekort schieten. De juiste taal bestaat er niet voor. Een creatieve activiteit zoals schilderen kan een waardevolle uitlaat zijn voor deze rouw en tegelijkertijd een manier om het korte bestaan van het kindje te erkennen en te vieren.

Uit Liefde

Uit liefde is een kunstproject gevormd door en voor vrouwen die een kindje verloren hebben. Moeders creëren op een kaartje een eerbetoon aan hun kindje. Het werkje wordt toegevoegd aan een groot schildersdoek, het moederbord, samen met uitingen van lotgenoten. Het werk hangt op de foetale polikliniek van het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis waar het zichtbaar is voor vrouwen die in het moment zitten van het verliezen van een zwangerschap. Het doel is troost bieden door te laten zien dat ze niet alleen zijn. Daarnaast ook om te inspireren tot creatieve expressie als waardevol onderdeel van rouwverwerking.

Als je deel wil nemen stuur dan een mailtje naar:

kunst.uit.liefde@gmail.com

Elk jaar in oktober staat er wereldwijd een week in het teken van zwangerschapsverlies en babysterfte.

Om bij te dragen aan het bewustzijn ervan, om het onderwerp bespreekbaar te maken en om de vele ouders die hiermee te maken hebben te steunen, organiseerde Daphne samen met collega's vanuit het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis in 2022 een Webinar. De webinar werd afgesloten met een deel over kunst. Hoe kunst een herkenning kan zijn voor gevoelens die onzegbaar zijn en hoe creativiteit kan bijdragen aan rouwverwerking. 

Baby Loss Awareness 

`Evocation of butterflies, Odilon Redon 1910

Kunst & Verlies


Hoe kunst van betekenis kan zijn bij het verlies van een kindje 

Closed eyes, Odilon Redon 1894

The beginning of life, Frantisek Kupka 1900

Voordracht Parijs

Op een internationaal congres in Parijs over kunst en geesteswetenschappen heeft Daphne haar ervaring en visie gedeeld over het belang van de kunsten voor de gezondheidszorg in het algemeen maar met name ook in het kader van rouwverwerking. Het is goed om te ervaren dat het draagvlak voor samenwerking snel toeneemt, zowel aan de kant van de gezondheidszorg als ook bij de geesteswetenschappen en de culturele sector.

L'amour et Psyche, William-Adolphe Bouguereau 1889

Kunst bij verlies:

expressie

outlet

vitaliteit

troost

betekenisgeving

aandenken

eerbetoon

communicatie

Le nouveau né, André Gill 1881

Kaarsje WKZ

Lichtjes


Ik zie in je ogen een lichtje

Dat fonkelt en straalt nou en hoe

Ik schrijf nu voor jou dit gedichtje

En doe dan je oogjes toe

 

Ik heb in het donker gelopen

Maar steeds door jouw lichtjes geleid

Want of ze nou dicht zijn of open

Die lichtjes, die zie ik altijd.

 

Toon Hermans

Dit kaarsje schilderde Daphne ter gelegenheid van de Baby Loss Awareness Week 2021. Voor alle kindjes die gemist worden, Een lichtje dat niet uit kan doven. Het stond die week in de hal van het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis.